Blinc

Afspraak of meer uitleg? Bel ons op 0489 147 037 of mail naar info@blinc.be

Vacature Sales Development Representative (SDR)

 

Welkom, bij Blinc Sales Institute. Ben jij de gouden Inside Sales die wij zoeken? - Wie zijn wij?

De 15 eigenschappen van een gouden Inside Sales (SDR)

“Als je niet goed bent in prospecteren, zal je nooit goed worden in sales.”

Wat zoveel betekent als dat Sales Development of Inside Sales de belangrijkste afdeling is. Niet? Bekijk de accountmanagers in jouw team die nog nooit hun target hebben gehaald. Waarschijnlijk beschikken ze niet over de prospectie skills waar SDR's in uitblinken. Ambitieuze Inside Sales zijn goud waard. Zij groeien later door tot de beste accountmanagers.

Of ze nu een inkomende of uitgaande prospectie doen, deze rol blijft de moeilijkste in de verkoop. Maar het is ook de meest leerrijke rol, en het biedt de beste kansen op doorstroming naar de top.

Hier zijn vijftien eigenschappen waaraan je een gouden Inside Sales herkent:

Doelgericht

Doelgericht

Modder niet zomaar wat aan. Prospectie is het moeilijkste in verkopen. Zonder een goede voorbereiding kom je niet voorbij jezelf voor te stellen. Het is geen vriendschappelijke babbel, waar je de ontwikkelingen in de markt, zijn concurrentie en tal van andere lukrake factoren bespreekt. Weet waarvoor je belt en vraag om die afspraak.

Hunter

Een SDR is in eerste plaats een hunter. Het succesratio van een gemiddelde SDR is één afspraak op 10 telefoongesprekken. Het kan soms lijken op werken aan de lopende band. Dat vergt een sterke focus, zelfvertrouwen en heel veel geduld. Oh ja, een gezonde portie geluk!

Autonoom

Prospecteren vraagt naast focus, zelfvertrouwen en geduld ook een enorm doorzettingsvermogen. De grootste vijand van effectief prospecteren is om de haverklap stoppen met bellen om iets te vragen aan een collega. Dat is de dood voor jouw efficiëntie en dat van jouw collega’s.

Creatief

Creatief

Moderne Inside Sales moeten creatief zijn. Blindelings een sales script volgen is dood. Het commerciële landschap is de afgelopen 20 jaar drastisch veranderd. In de vroege jaren 2000 was het aanvaardbaar om duizenden e-mails te verzenden en daarop bellen. Nu leven we in de wereld van hyperpersonalisatie en goed geïnformeerde klanten. Gouden SDR's kunnen zich aanpassen aan het type klant, hun specifieke vraag en hun individuele wensen.

Besluitvaardig

Inside Sales krijgen vaak maar één kans om tot de klant door te dringen en hen (hyperpersoonlijk) te woord te staan. Dat betekent dat je niet mag twijfelen of uit jouw rol vallen. Je zult daarom af en toe een beslissing moeten durven nemen. En verantwoordelijkheid nemen voor die beslissing. Het beste wapen hiervoor is een uitstekende productkennis en een minutieuze voorbereiding.

Optimistisch

In dit soort werk kunnen kleine details ervoor zorgen dat je kansen laat liggen of aan effectiviteit inboet. Het is dan ook heel verleidelijk om op zo’n moment je kop te laten hangen en de handdoek in de ring te gooien. Een oeverloos optimisme zorgt er niet alleen voor dat je je herpakt, maar het zorgt er ook voor dat je succesvol wordt. Optimisme hoor je over de telefoon.

Flexibel

Je kan niet succesvol zijn als SDR als je niet flexibel bent. Bij ieder gesprek neem je mee hetgeen je in vorige gesprekken hebt ervaren en je past dit toe om nog beter voorbereid te zijn op het volgende onverwachte.

Positief

Positief

Om succesvol te kunnen zijn, moet je positief ingesteld zijn. Je krijgt alle soorten vragen, opmerkingen en reacties en je weet nooit in welke gemoedstoestand je gesprekspartner is. Een aanstekelijk positivisme draait iedere situatie automatisch om naar een win-win.

Erkenninggevoelig

SDR’s halen heel veel energie uit zichzelf en krijgen veel meer nee’s dan ja’s in hun dagdagelijkse bezigheden. Hunters putten de hele dag uit hun positivisme. Maar die brandstof moet regelmatig bijgetankt worden. Je mag daarom niet verbaasd zijn om vast te stellen dat deze toppers bijzonder gevoelig zijn aan erkenning van hun collega’s en leidinggevenden.

Overtuigend

Overtuigings skills verbeteren met de tijd, maar de ideale kandidaat Inside Sales moet al over aangeboren talent beschikken. Deze rol is niet weggelegd voor een grijze muis die nog nooit zijn of haar stem heeft laten horen. Mentale mist tijdens het beantwoorden van vragen is een grote rode vlag. 

Communicatief

Top communicatoren zijn nog beter in het luisteren dan dat ze goed kunnen spreken Hun spreken bestaat hoofdzakelijk uit het stellen van de juiste vragen. Pas daarna, als je goed hebt geluisterd, kan je de klant authentiek meerwaarde bieden. 

Zelfverzekerd

Sales Development Reps komen vaak heel zelfverzekerd over. En die zelfzekerheid hebben ze nodig om goed te kunnen presteren. Maar vergis je niet, die zekerheid komt uit hun succesvol behalen van hun doelstellingen en het verkrijgen van erkenning.

Teamgericht

Teamgericht

SDR’s zijn teamspelers. Sales is een teamsport. Dit soort werk doe je niet alleen voor jezelf. En de energie die nodig is haal je niet alleen uit jezelf. Het beste resultaat vloeit voort uit het succes van het hele team en de erkenning die ze elkaar hiervoor geven.

Ambitieus

Om iedere dag op te staan en het beste van jezelf te geven moet je zeker ook beschikken over een gezonde portie ambitie. En ambitie is meer dan alleen maar een vooruitzicht op door te groeien binnen de organisatie. Het bevat ook veel erkenning voor het harde werken en beloning voor de behaalde resultaten.

Gouden SDR’s herkennen zichzelf in deze beschrijving. 
Mocht jij jezelf herkennen in deze eigenschappen en je wilt graag de Gouden Sales Development Rep. zijn van een op menselijke groei en motivatie georiënteerde organisatie, stuur ons dan een berichtje. 

Graag ontvangen wij een korte motivatie brief, zoals alleen jij die kan schrijven. CV en contactgegevens mag je mailen naar Jozefien De Feyter, mede-oprichter van Blinc Sales Institute  via jozefien@blinc.be. Wij horen graag van jou.

Wil je weten wie wij zijn? Lees dan hier "over ons".